Informujemy iż strona www.ofirm.pl używa plików cookies i podobnych technologii między innymi w celach: ?wiadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystaj?c z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegl?darki będzie oznaczało iż akceptujesz umieszczenie tych plików (cookies) w Twoim urz?dzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia w preferencjach swojej przegl?darki. Szczegóły dotycz?ce plików cookies znajdziesz w naszej Polityce Prywatno?ci.
Akceptuje Polityke plików cookies (Nie pokazuj mi wiecej tego powiadomienia).Peptydy wpływające na aktywność komórek naszego organizmu – znane jako biopeptydy – są istotnym tematem licznych badań w proteomice. Wpływają na metabolizm lub sposób trawienia pokarmu przez nasz organizm, natomiast inne mają właściwości, które są przydatne w kosmetykach. Ich udział w sferze medycyny oraz żywności, cały czas wzrasta i będzie szedł w górę, kiedy badacze będą poszerzać swoje odkrycia, w jaki sposób najlepiej je badać, izolować oraz wytwarzać, a potem sprzedawać w sklepie z peptydami. Mimo swych nieznacznych wymiarów – a przeważnie z ich powodu – peptydy stają się coraz to ważniejszymi biologicznymi jednostkami , które są zdolne do leczenia wielu chorób, zmniejszania stanu zapalnego, zabijania drobnoustrojów, zwiększania wartości odżywczych produktów spożywczych oraz odwracania procesów starzenia. Dzięki braku zorganizowanej struktury oraz swoim małym rozmiarom, peptydy posiadają tendencję do przenikania przez takie przestrzenie, w jakich nie zdołają się zmieścić większe białka – potrafią przenikać przez ludzką skórę, przez ściany jelit, a niekiedy mogą przenikać nawet przez otaczające komórki błony. Potrafią prędko dostać się do krwiobiegu, żeby trafić do punktu, w którym są potrzebne.
Wpis znajduje się w kategorii: